- Wszystkie składniki drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu(nie może się dymić) i dodajemy szalotkę, smażymy aż będzie miękka, lekko skarmelizowana
- Do szalotki dodajemy czosnek, suszone pomidory i płatki chili, podsmażamy do momentu kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor
- Do blendera wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy podsmażone składniki, oregano, bazylie i bledujemy do zadowalającej nas konsystencji.
- Doprawiamy do smaku resztą przypraw i cukrem.
Sos pomidorowy / Dip
- Pomidory 8 sztuk
- Pulpa pomidorowa 0.5 litr
- Czosnek 4 gram
- Szalotka 4 gram
- Oregano suszone 1.5 łyżeczki
- Bazylia 1.5 garści
- Suszone pomidory 6 sztuk
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Cukier do smaku
- Suszone płatki chili do smaku
- Oliwa 2 łyżki