- jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- wszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
- 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
- jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiem
- schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
- zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
- gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową. Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki
- ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. – do momentu gdy kruszonka będzie złota
- gotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówce
- przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony
SERNIK Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
- SPÓD I KRUSZONKA
- mąki pszennej 250 gram
- proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki
- zimnego masła 160 gram
- cukier 95 gram
- cukier waniliowy 10 gram
- Masa Serowa
- warogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 800 gram
- jaja 3 sztuk
- mąka ziemniaczana 50 gram
- cukier 125 gram
- cukier waniliowy 10 gram
- Warstawa jagodowa
- Jagody 400 gram
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- cukier puder do posypania