SERNIK Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

  • SPÓD I KRUSZONKA
  • mąki pszennej 250 gram
  • proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki
  • zimnego masła 160 gram
  • cukier 95 gram
  • cukier waniliowy 10 gram
  • Masa Serowa
  • warogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 800 gram
  • jaja 3 sztuk
  • mąka ziemniaczana 50 gram
  • cukier 125 gram
  • cukier waniliowy 10 gram
  • Warstawa jagodowa
  • Jagody 400 gram
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
  1. jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  2. spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  3. wszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
  4. 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
  5. jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiem
  6. schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
  7. zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
  8. gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową. Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki
  9. ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. – do momentu gdy kruszonka będzie złota
  10. gotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówce
  11. przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony
Podziel się z innymi