- Drożdże wymieszać z letnią wodą i pozostawić na 3 minuty,
- dodać oliwę do wody, dobrze rozmieszać i dodać do mąki,
- mieszać do puki mąka nie będzie już sucha,
- przykryć folią i pozostawić na 30 minut,
- dodać sól, cukier i wyrabiać hakiem do wyrabiania ciasta przez 4 minuty, odstawić na 4 minuty i znów wyrabiać przez 4 minuty,
- zrobić kulę z ciasta i pozostawić w zamkniętym pojemniku na 2-3 godziny, do puki ciasto nie podwoi objętości,
- przebić ciasto i ułożyć na blaszce do pieczenia lub zrobić okrągłe ciasto,
- pozostawić na 45 minut przed nałożeniem dodatków,
- piekarnik rozgrzać do 260ºC, wsadzić ciasto na kamień/stal do pieczenia i zmniejszyć od razu temperature do 218ºC,
- piec przez 30-35 minut dopuki spód ciasta nie będzie słoto brązowy.
Pizza Romana/Sicilian
- Mąka typ 000 500 gram
- Letnia woda 300 gram
- Drożdże instant 5 gram
- Oliwa z oliwek 25 gram
- Sól 8 gram
- Cukier 15 gram