Pizza Romana/Sicilian

  • Mąka typ 000 500 gram
  • Letnia woda 300 gram
  • Drożdże instant 5 gram
  • Oliwa z oliwek 25 gram
  • Sól 8 gram
  • Cukier 15 gram
  1. Drożdże wymieszać z letnią wodą i pozostawić na 3 minuty,
  2. dodać oliwę do wody, dobrze rozmieszać i dodać do mąki,
  3. mieszać do puki mąka nie będzie już sucha,
  4. przykryć folią i pozostawić na 30 minut,
  5. dodać sól, cukier i wyrabiać hakiem do wyrabiania ciasta przez 4 minuty, odstawić na 4 minuty i znów wyrabiać przez 4 minuty,
  6. zrobić kulę z ciasta i pozostawić w zamkniętym pojemniku na 2-3 godziny, do puki ciasto nie podwoi objętości,
  7. przebić ciasto i ułożyć na blaszce do pieczenia lub zrobić okrągłe ciasto,
  8. pozostawić na 45 minut przed nałożeniem dodatków,
  9. piekarnik rozgrzać do 260ºC, wsadzić ciasto na kamień/stal do pieczenia i zmniejszyć od razu temperature do 218ºC,
  10. piec przez 30-35 minut dopuki spód ciasta nie będzie słoto brązowy.
Podziel się z innymi