- Do miski wlewamy letnią wodę dosypujemy sól, dwie łyżki mąki, mieszamy dokładnie i dodajemy drożdże,
- pozostawić na 3 minuty, dodać do reszty mąki,
- ugniatać ciasto 20 minut, najlepiej robotem z hakiem do wyrabiania ciasta,
- po ugniataniu, ciasto ma być miękkie, lepkie i elastyczne,
- ciasto zostawiamy zamknięte do wyrośnięcia na 2 godziny,
- podzielić na mniejsze porcje i przechowywać 3-6 godzin w temperaturze pokojowej(jeśli dłużej to w lodówce)
- piec w temperaturze 430°C
Przy tym rodzaju ciasta staramy się dawać dodatki tylko na środku, pozostawiamy obrzeża to wyrośnięcia i podpieczenia się
Ilość porcji na pizzę można łatwo edytować, na 1000g mąki typ 000:
- 57% letniej wody(można eksperymentować z zakresem od 50% do 70%,
- 3% soli
- 0,2% drożdży świeżych lub 0,1% drożdży suszonych
Podane składniki są na 4 porcje.