Pizza Neapolitana

  • Mąka typ 000 1000 gram
  • Letnia woda 570 gram
  • Sól 30 gram
  • Drożdże świerze 2 gram
  • lub drożdze instant 0.66 gram
  1. Do miski wlewamy letnią wodę dosypujemy sól, dwie łyżki mąki, mieszamy dokładnie i dodajemy drożdże,
  2. pozostawić na 3 minuty, dodać do reszty mąki,
  3. ugniatać ciasto 20 minut, najlepiej robotem z hakiem do wyrabiania ciasta,
  4. po ugniataniu, ciasto ma być miękkie, lepkie i elastyczne,
  5. ciasto zostawiamy zamknięte do wyrośnięcia na 2 godziny,
  6. podzielić na mniejsze porcje i przechowywać 3-6 godzin w temperaturze pokojowej(jeśli dłużej to w lodówce)
  7. piec w temperaturze 430°C

Przy tym rodzaju ciasta staramy się dawać dodatki tylko na środku, pozostawiamy obrzeża to wyrośnięcia i podpieczenia się

Ilość porcji na pizzę można łatwo edytować, na 1000g mąki typ 000:

  • 57% letniej wody(można eksperymentować z zakresem od 50% do 70%,
  • 3% soli
  • 0,2% drożdży świeżych lub 0,1% drożdży suszonych

Podane składniki są na 4 porcje.

Podziel się z innymi