Paluchy pizzowe

  • Mąka typ 00 500 gram
  • Letnia woda 300 gram
  • Drożdże Instant 5 gram
  • Oliwa z oliwek 25 gram
  • Sól 8 gram
  • Cukier 15 gram

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki prze rozpoczęciem przygotowania paluchów.

  1. Drożdże mieszamy w letniej wodzie przez około 3 minuty
  2. Mieszamy oliwę z wodą i wlewamy całość do mąki, mieszamy aż ciasto zrobi się wilgotne
  3.  Odstawiamy ciasto pod przykryciem z foli na 30 minut
  4. Dodajemy cukier i sól do ciasta i mieszamy robotem 4 minuty, zostawiamy do odpoczynku na 4 minuty i znów włączamy robota na 4 minuty
  5. Przenosimy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godzin
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 260°C
  7. Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy do 1/3 centymetra i kroimy na paski szerokie na 2 centymetry
  8. Paski przekładany na blaszkę, smarujemy oliwą lub oliwą do pizzy z tego przepisu
  9. Zmniejszamy temperature do 218°C i pieczemy 30-35 minut lub do momentu kiedy będzie wydawać nam się, że jest ok. Dużo zależy od piekarnika.

Do Paluchów polecam sos Pomidorowy z tego przepisu

 

Podziel się z innymi