Nadziewane pierniczki w czekoladzie

  • Miód 170 gram
  • Masło 100 gram
  • Mąka 420 gram
  • Jajka 2 sztuk
  • Marmolada 200 gram
  • Przyprawa do piernika 1 łyżczka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Śmietana 3 łyżki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Kakao 1 łyżka
  • Gorzka Czekolada 1.5 tabliczki
  • Olej 1 łyżeczka
  1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą.

    Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.

  2. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
    Ja rozwałkowywałam ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;). Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia.
    Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki temu nie rozpłynął się podczas pieczenia.
    Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratce i wystudzić.
  3. Polewa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Gdy lekko przestygnie, zanurzyć w niej pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Podziel się z innymi