- Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą.
Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.
- Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
Ja rozwałkowywałam ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;). Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia.
Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki temu nie rozpłynął się podczas pieczenia.
Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratce i wystudzić. - Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Gdy lekko przestygnie, zanurzyć w niej pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Nadziewane pierniczki w czekoladzie
- Miód 170 gram
- Masło 100 gram
- Mąka 420 gram
- Jajka 2 sztuk
- Marmolada 200 gram
- Przyprawa do piernika 1 łyżczka
- Cynamon 1 łyżeczka
- Śmietana 3 łyżki
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Kakao 1 łyżka
- Gorzka Czekolada 1.5 tabliczki
- Olej 1 łyżeczka