- Żeberka zalać wodą, posolić i ugotować. Wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę.
- Kapustę odcisnąć i ugotować w części wywaru z żeberek.
- W pozostałej ilości ugotować obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
- Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na oleju. Zasypać mąką i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Rozprowadzić niewielką ilością wywaru.
- Połączyć wszystkie składniki tzn. wywar z kapustą, wywar z ziemniakami i cebulkę z zasmażką. Chwilę podgotować.
Kwaśnica na żeberkach
- Żeberka wędzone 250 gram
- Kapusta kiszona 400 gram
- Ziemniaki 4 sztuk
- Cebula 1 sztuk
- Mąka 2 łyżki
- Woda 6 szklanek
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku