Kwaśnica na żeberkach

  • Żeberka wędzone 250 gram
  • Kapusta kiszona 400 gram
  • Ziemniaki 4 sztuk
  • Cebula 1 sztuk
  • Mąka 2 łyżki
  • Woda 6 szklanek
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  1. Żeberka zalać wodą, posolić i ugotować. Wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę.
  2. Kapustę odcisnąć i ugotować w części wywaru z żeberek.
  3. W pozostałej ilości ugotować obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
  4. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na oleju. Zasypać mąką i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Rozprowadzić niewielką ilością wywaru.
  5. Połączyć wszystkie składniki tzn. wywar z kapustą, wywar z ziemniakami i cebulkę z zasmażką. Chwilę podgotować.
Podziel się z innymi