Kurczak
- pierś z kurczaka kroimy w kawałki 2,5cm,
- dodajemy do pokrojonej piersi z kurczaka, sos sojowy, olej sezamowy, cukier i jajko, pozostawiamy na 30 minut,
- do kurczaka dodajemy mąkę kukurydzianą, sól i pieprz,
- dokładnie wyrabiamy aż każdy kawałem mięsa będzie biały i nie będzie się kleił
Sos
- do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, sól i ocet ryżowy,
- przygotowujemy wodę z mąką kukurydzianą do zagęszczenia sosu
Przygotowujemy potrawę
- w woku smażymy partiami kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju, powinno wystarczyć 3-5 minut,
- zlewamy z woka do innego pojemnika,
- do woka dodajemy odrobinę oleju na którym smażyliśmy my kurczaka,
- dodajemy skórkę pomarańczy pokrojoną w wąskie paski i lekko podsmażamy,
- następnie dodajmy sos i smażymy na wysokim ogniu, do uzyskania konsystencji syropu,
- dodajemy bulion, przez chwilę jeszcze gotujemy,
- zagęszczamy sos wodą z mąką kukurydzianą,
- kiedy sos zgęstnieje dodajemy kurczaka,
- przez chwilę mieszamy i przekładamy finalnie na talerz,
- ozdabiamy zieloną cebulką i plasterkami cytryny. Możemy podawać np z ryżem.