Kurczak cytrynowy

  • Kurczak
  • Pierś z kurczaka 2 sztuk
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Olej sezamowy 1.5 łyżki
  • Cukier szczypta
  • Jajko 1 sztuk
  • Mąka kukurydziana 1.5 szklanki
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta
  • Olej do smażenia
  • Sos
  • Duża cytryna 1 sztuk
  • Ocet ryżowy 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Bulion drobiowy gram
  • Woda 50 mililitr
  • Mąka kukurydziana 75 gram

Kurczak

  1. pierś z kurczaka kroimy w kawałki 2,5cm,
  2. dodajemy do pokrojonej piersi z kurczaka, sos sojowy, olej sezamowy, cukier i jajko, pozostawiamy na 30 minut,
  3. do kurczaka dodajemy mąkę kukurydzianą, sól i pieprz,
  4. dokładnie wyrabiamy aż każdy kawałem mięsa będzie biały i nie będzie się kleił

Sos

  1. do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, sól i ocet ryżowy,
  2. przygotowujemy wodę z mąką kukurydzianą do zagęszczenia sosu

Przygotowujemy potrawę

  1. w woku smażymy partiami kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju, powinno wystarczyć 3-5 minut,
  2. zlewamy z woka do innego pojemnika,
  3. do woka dodajemy odrobinę oleju na którym smażyliśmy my kurczaka,
  4. dodajemy skórkę pomarańczy pokrojoną w wąskie paski i lekko podsmażamy,
  5. następnie dodajmy sos i smażymy na wysokim ogniu, do uzyskania konsystencji syropu,
  6. dodajemy bulion, przez chwilę jeszcze gotujemy,
  7. zagęszczamy sos wodą z mąką kukurydzianą,
  8. kiedy sos zgęstnieje dodajemy kurczaka,
  9. przez chwilę mieszamy i przekładamy finalnie na talerz,
  10. ozdabiamy zieloną cebulką i plasterkami cytryny. Możemy podawać np z ryżem.
Podziel się z innymi