Kiełbasa swojska z wołowiną

  • Łopatka wieprzowa 2 kilogram
  • Boczek surowy(tłusty) 0.7 kilogram
  • Wołowe 0.7 kilogram
  • Czosnek 10 gram
  • Sól 47 gram
  • Pieprz 15 gram
  • Majeranek 1 łyżeczka
  1. jelita pukamy i moczymy w zasolonej wodzie
  2. mięsa mielimy na grubych oczkach, i dodajemy przyprawy
  3. całość mieszamy do momentu kiedy powstanie jednolita masa
  4. jelita nadziewamy masą, ale dość luźno(jeśli tak lubimy)
  5. ubitą kiełbasę pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to poceniu się podczas wędzenia
  6. kiełbasę wędzimy dymem dębowym przez 2 godziny w niskiej temperaturze, pod koniec podbijamy temperature do ~100°C
  7. kiedy temperatura wewnątrz kiełbasy osiągnie 68°C – 70°C
Podziel się z innymi