- Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko smażyć osobno w szybkowarze, aby został smak.
- Kapustę kiszoną wypłukać(jeśli jest mocno kwaśna) odcisnąć i pokroić aby lepiej się jadło, następnie przełożyć do szybkowaru.
- Kapustę gotować bez przykrywania około 20 min, po tym czasie dodać mięsa i cebulę i ok. 1,5 szklanki wody, a także ziarna pieprzu, majeranek, kminek, kulek jałowca, sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku.
- Wszystkie składniki wymieszać i dusić w szybkowarze około 50 min. Poczekać, aż zawór samoistnie opadnie i otworzyć garnek. Kapusta i mięso powinno być miękkie. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i zabarwić słoiczkiem przecieru pomidorowego.
Bigos z szybkowaru
- Kapusta kiszona 2 kilogram
- Łopatka 500 gram
- Boczek 200 gram
- Kiełbasa 1 Laska
- Cebula 1 duża
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Papryka ostra mielona do smaku
- Kulki jałowca 5 kulek
- Pieprz czarny 5 kulek
- Majeranek 1 łyżeczka
- Kminek 0.5 łyżeczki
- Opcjonalnie
- Grzyby suszone 1 garść