Przygotowujemy sobie wszystkie składniki prze rozpoczęciem przygotowania paluchów.
- Drożdże mieszamy w letniej wodzie przez około 3 minuty
- Mieszamy oliwę z wodą i wlewamy całość do mąki, mieszamy aż ciasto zrobi się wilgotne
- Odstawiamy ciasto pod przykryciem z foli na 30 minut
- Dodajemy cukier i sól do ciasta i mieszamy robotem 4 minuty, zostawiamy do odpoczynku na 4 minuty i znów włączamy robota na 4 minuty
- Przenosimy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godzin
- Rozgrzewamy piekarnik do 260°C
- Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy do 1/3 centymetra i kroimy na paski szerokie na 2 centymetry
- Paski przekładany na blaszkę, smarujemy oliwą lub oliwą do pizzy z tego przepisu
- Zmniejszamy temperature do 218°C i pieczemy 30-35 minut lub do momentu kiedy będzie wydawać nam się, że jest ok. Dużo zależy od piekarnika.
Do Paluchów polecam sos Pomidorowy z tego przepisu