Bigos z szybkowaru

  • Kapusta kiszona 2 kilogram
  • Łopatka 500 gram
  • Boczek 200 gram
  • Kiełbasa 1 Laska
  • Cebula 1 duża
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka ostra mielona do smaku
  • Kulki jałowca 5 kulek
  • Pieprz czarny 5 kulek
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Kminek 0.5 łyżeczki
  • Opcjonalnie
  • Grzyby suszone 1 garść
  1. Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko smażyć osobno w szybkowarze, aby został smak.
  2. Kapustę kiszoną wypłukać(jeśli jest mocno kwaśna) odcisnąć i pokroić aby lepiej się jadło, następnie przełożyć do szybkowaru.
  3. Kapustę gotować bez przykrywania około 20 min, po tym czasie dodać mięsa i cebulę i ok. 1,5 szklanki wody, a także ziarna pieprzu, majeranek, kminek, kulek jałowca, sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i dusić w szybkowarze około 50 min. Poczekać, aż zawór samoistnie opadnie i otworzyć garnek. Kapusta i mięso powinno być miękkie. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i zabarwić słoiczkiem przecieru pomidorowego.
Podziel się z innymi