- Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce, w celu aktywacji drożdży.
- Mąkę, sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do nich olej i wszystko mieszamy.
- Gdy drożdże trochę podrosną dodajemy do miski z mąką. Wówczas dodajemy także wodę. Monitorując konsystencję ciasta. Wody nie może być zbyt dużo, bo ciasto będzie lejące i będzie problem uformować z niego bułki. Nie może być też suche bo wówczas zrobi się klucha i nie wyrośnie, tak jak oczekujemy.
- Ciasto dokładnie mieszamy łyżką. Powinno być sprężyste i nieco lepiące. Staramy się mieszać je rozciągliwymi ruchami, w celu wtłoczenia w nie pęcherzyków powietrza.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Na blacie osypanym mąką formujemy spłaszczone kulki. Każdą z nich delikatnie obtaczając w mące. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180stopni przez 20 min. Upieczone bulki, po wystudzeniu sa gotowe do jedzenia.
Domowe pszenne bułki
- Mąka pszenna typ 00 270 gram
- Mąka pszenna typ 405 130 gram
- Drożdże świeże 20 gram
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 1.5 łyżki
- Woda letnia 1 szklanka