Sajgonki

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Sos chili słodko-kwaśny 100 mililitr
  • Makaron chiński 50 gram
  • Grzyby Mun 20 gram
  • Pędy bambusa- zapałki 30 gram
  • Kiełki fasoli Mung 50 gram
  • Papier ryżowy 1 Opakowanie
  • Mięso mielone 0.5 kilogram
  • Jajko 1 sztuk
  • Marchew 1 sztuk
  • Kapusta pekińska 4 liście
  • Cebula 1 sztuk
  • Czosnek 1 ząbek
  • kolendra gram
  • imbir gram
  • Natka pitruszki gram
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Mąka gram
  1. Grzyby MUN w gorącej wodzie przez ok 15 min. odcinamy końcówki nóżek, następnie gotujemy przez 10 min odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
  2. Gotujemy wodę, odstawiamy, wrzucamy makaron chiński i przykrywamy na 3 min, odcedzamy i kroimy go na długość ok 5cm.
  3. Drobno kroimy marchew, cebule, pędy bambusa, i liście kapusty pekińskiej. Smażymy mięso mielone.
  4. Wszystko mieszamy, dodając mięso mielone, grzyby MUN, jajko, kiełki fasoli Mung, sos sojowy i przyprawiamy pieprzem.
  5. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce, Na placek kładziemy nadzienie i zawijamy(jak krokieta).
  6. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złoto-brązowego koloru
  7. Podajemy ze sosem słodko-kwaśnym, sosem chili, sosem do sajgonek lub sosem sojowym.

 

Podziel się z innymi