- jelita pukamy i moczymy w zasolonej wodzie
- mięsa mielimy na grubych oczkach, i dodajemy przyprawy
- całość mieszamy do momentu kiedy powstanie jednolita masa
- jelita nadziewamy masą, ale dość luźno(jeśli tak lubimy)
- ubitą kiełbasę pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to poceniu się podczas wędzenia
- kiełbasę wędzimy dymem dębowym przez 2 godziny w niskiej temperaturze, pod koniec podbijamy temperature do ~100°C
- kiedy temperatura wewnątrz kiełbasy osiągnie 68°C – 70°C
Kiełbasa swojska z wołowiną
 
							- Łopatka wieprzowa 2 kilogram
- Boczek surowy(tłusty) 0.7 kilogram
- Wołowe 0.7 kilogram
- Czosnek 10 gram
- Sól 47 gram
- Pieprz 15 gram
- Majeranek 1 łyżeczka