Sos pomidorowy / Dip

  • Pomidory 8 sztuk
  • Pulpa pomidorowa 0.5 litr
  • Czosnek 4 gram
  • Szalotka 4 gram
  • Oregano suszone 1.5 łyżeczki
  • Bazylia 1.5 garści
  • Suszone pomidory 6 sztuk
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Suszone płatki chili do smaku
  • Oliwa 2 łyżki
  1. Wszystkie składniki drobno siekamy
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu(nie może się dymić) i dodajemy szalotkę, smażymy aż będzie miękka, lekko skarmelizowana
  3. Do szalotki dodajemy czosnek, suszone pomidory i płatki chili, podsmażamy do momentu kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor
  4. Do blendera wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy podsmażone składniki, oregano, bazylie i bledujemy do zadowalającej nas konsystencji.
  5. Doprawiamy do smaku resztą przypraw i cukrem.
Podziel się z innymi