- Wszystkie składniki drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu(nie może się dymić) i dodajemy szalotkę, smażymy aż będzie miękka, lekko skarmelizowana
- Do szalotki dodajemy czosnek i płatki chili, podsmażamy do momentu kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, nie może się spalić bo będzie gorzki
- Dodajemy pomidory smażymy jeszcze przez chwilę i zalewamy całość pulpą
- Całość dusimy na małym ogniu do momentu kiedy wszystko się rozgotuje i powstanie jednolita pasta
- Doprawiamy oregano i resztą przypraw do smaku.
Sos pomidorowy do Pizzy
- Pomidory 4 sztuk
- Pulpa pomidorowa 0.5 litr
- Czosnek 4 sztuk
- Szalotka 4 sztuk
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Cukier do smaku
- Suszone płatki chili szczypta
- Oliwa 2 łyżki