Sos pomidorowy do Pizzy

  • Pomidory 4 sztuk
  • Pulpa pomidorowa 0.5 litr
  • Czosnek 4 sztuk
  • Szalotka 4 sztuk
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Suszone płatki chili szczypta
  • Oliwa 2 łyżki
  1. Wszystkie składniki drobno siekamy
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu(nie może się dymić) i dodajemy szalotkę, smażymy aż będzie miękka, lekko skarmelizowana
  3. Do szalotki dodajemy czosnek i płatki chili, podsmażamy do momentu kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, nie może się spalić bo będzie gorzki
  4. Dodajemy pomidory smażymy jeszcze przez chwilę i zalewamy całość pulpą
  5. Całość dusimy na małym ogniu do momentu kiedy wszystko się rozgotuje i powstanie jednolita pasta
  6. Doprawiamy oregano i resztą przypraw do smaku.
Podziel się z innymi